петък, 21 август 2009 г.

Лято 2009 - СЪВЗЕМАНЕ!

Здравейте,

Лято 2009 е доста ''хладно'' за пазара, цените и сделките с имоти! Толкова ''хладно'' не е било от 5-6 лета.

Хубавото на ''хладното'' време е, че помага на ''прегрелите'' да се охладят и СЪВЗЕМАТ.

Радвам се, че това се случва и в нашия бизнес, на пазара на имоти в България. Ръстът на цените продължи толкова дълго, че някои си помислиха, че ще е вечно. Но пък беше хубаво, нали! Обаче тези помисли доведоха до не чак толкова хубави резултати. Доведоха до много и...голяма част от тях неуспешни проекти. Единствената логика поради, която тези проекти се случавха, бе самия ръст на цените. Това е необходимо условие, но за съжаление на многобройните ''инвеститори'', НЕДОСТАТЪЧНО! Липсваха многото още задължителни условия-предварителни проучвания на местните пазари, бизнес планове, проучване на нагласите на таргетираните групи клиенти, анализи на макро средата и т.н.

Поне 60-65% от проектите в страната бяха насочени към спекулативните купувачи, а не към ''твърдите ядра'' с ясни жилищни и бизнес нужди. В началото този подход не бе лишен от успех, но естествената последваща логика на процеса изненада болшинството ''инвеститори''. За съжаление сега някои от тях плащат цената на мазохистичното си отношение към собствените им вложения.

Лято 2009. Като, че ли преминахме от фаза нокаут към фаза СЪВЗЕМАНЕ. СЪВЗЕМАНЕ не на цените и броя на сделките, а на ПОВЕДЕНИЕТО И ОТГОВОРНОСТТА ни като инвеститори, консултанти, брокери, архитекти....

А това е важна крачка! Защото се задава следващият цикъл. И се надявам всички да бъдем по-мъдри. По-мъдри, а не по-хитри!

Няма коментари:

Публикуване на коментар